Dat is toch mooi!

Drs. Tom van Eijk is geen onbekende binnen de cosmetische geneeskunde. Hij is al 15 jaar actief als cosmetisch arts, heeft zijn eigen kliniek in Laren en werkt daarnaast ook als cosmetisch arts in Den Bosch en Amsterdam.  Tom van Eijk is één van de auteurs van de Veldnorm Autologe PRP (Platelet Rich Plasma) van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG). In deze veldnorm presenteert het NVCG haar richtlijnen voor het gebruik van PRP in de cosmetisch-geneeskundige praktijk. Tom van Eijk behandelt sinds twee jaar veel van zijn patiënten met PRP; de behandeling waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van ‘eigen-bloed’. “Niet alleen ik, maar ook mijn patiënten zijn heel tevreden en blij met de behaalde resultaten.”

“een huid met meer souplesse, glow en een beduidend beter doorbloeding”

“PRP is een behandeling waarbij de huid wordt gestimuleerd tot het maken van meer collageen en elastine door middel van het verbeteren van de bloedsomloop”, vertelt Tom van Eijk. “Het effect van zo’n behandeling kun je vergelijken met het verschil van de huid van een roker versus een niet-roker.  Dat duidelijk zichtbare verschil bereik je met een PRP-behandeling: een huid met meer souplesse, glow en een beduidend beter doorbloeding.” Van Eijk geeft aan dat hij PRP inzet voor algemene huidverbetering van het gezicht, hals en decolleté, de handen en de hoofdhuid (voor haargroei), maar ook voor huidverdikking. “Zoals het gebied onder de ogen waar de huid heel delicaat en dun is. Door onder de ogen PRP te injecteren wordt de huid dikker door collageen stimulatie, zonder dat dat extra vulling geeft. Het resultaat is dan een natuurlijk ogend geheel. Waarbij PRP zich ook uitstekend laat combineren met andere cosmetische behandelingen. Denk aan een filler behandeling van de wangen waarbij de oogleden PRP krijgen geïnjecteerd.”

Bewuste keuze

Als cosmetisch arts kiest Van Eijk bewust voor de inzet van PRP: “Geen enkele andere cosmetisch geneeskundige oplossing geeft hetzelfde effect als een PRP-behandeling. Je kunt collageen stimulatie wel induceren met fillers met hyaluronzuur, maar daarmee kun je niét de glow, souplesse en doorbloeding van de huid zo duidelijk verbeteren.

PRP leidt immers tot een betere doorbloeding, die zorgt voor een natuurlijke stimulatie van het weefsel.”

“Het mooie van de Arthrex spuit is dat je het plasma en de bloedcellen zonder toevoeging van andere stoffen puur mechanisch scheidt.” 

100% lichaamseigen stoffen

In de Veldnorm Autologe PRP beschrijft Van Eijk de verschillende methodes om PRP te verkrijgen. Sinds anderhalf jaar gebruikt hij de Arthrex ACP Double Syringe met de hierbij horende Arthrex centrifuge. “Voordat ik Arthrex gebruikte werkte ik met een systeem met enkele buizen en een scheidingsgel waar natriumcitraat in zat. Het nadeel van citraat is dat dit erg pijnlijk is bij het injecteren. Het mooie van de Arthrex spuit is dat je het plasma en de bloedcellen zonder toevoeging van andere stoffen puur mechanisch scheidt. De patiënt krijgt dus géén lichaamsvreemde stoffen ingespoten; alleen zijn eigen bloed, zonder toevoeging van citraat of wat dan ook. 100% Puur lichaamseigen dus!”

Hij vervolgt: “Daarnaast is het risico op vervuiling heel klein, omdat het een gesloten systeem is. In de eerste buis centrifugeer je het bloed, met de tweede zuig je het PRP op. De PRP-opbrengst is overigens 30% hoger dan bij andere systemen. De buizen zijn wat groter waardoor je meer materiaal hebt. Dat heeft als voordeel dat je in één keer een groter gebied kunt behandelen òf de dosis kunt verhogen.  Zowel de dubbele spuit als de centrifuge van Arthrex noemt Van Eijk heel degelijk en van een hoge kwaliteit. “En dat is belangrijk. Want je eigen kwaliteit wordt ook bepaald door de kwaliteit van materiaal waar je mee werkt!”

Tevreden

Tom van Eijk geeft aan dat hij -maar nog belangrijker ook zijn patiënten- heel tevreden zijn over de resultaten die met PRP gerealiseerd worden. “Het effect van de behandeling is een stralend, natuurlijk mooie huid. En dat met een eenvoudige en snelle behandeling van nog geen 30 minuten met 100% eigen lichaamsstoffen van de patiënt. Dat is toch mooi!”