Draadlift in het nieuws

Vrouw draadliftMedio juli verrasten RTL en de Telegraaf met het standpunt van de vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) over het gebruik van draden voor cosmetische doeleinden. Draden moesten worden verboden omdat ze klachten zouden geven, niet gecertificeerd waren en de artsen die ze inbrengen zouden niet zijn opgeleid.

Het was een opvallend  statement van deze beroepsgroep. Niet dat ze ooit veel met draadjes ophadden, laat staan dat er voldoende expertise is over de draden onder de plastisch chirurgen in ons land. In tegenstelling tot de landen om ons heen waar plastisch chirurgen (en dermatologen) veel ervaring hebben in het plaatsen van zowel de kleinere pdo- en polymelkzuurdraden als de dikkere draden zoals de Happy Lift. Op alle grote congressen zijn zij het die hun positieve ervaringen delen met hun beroepsgenoten. In Nederland zijn dat veelal de cosmetisch artsen. Slechts één Oekraïnse dermatoloog waarschuwt voor teveel enthousiasme en wil meer onderzoek doen naar de door bindweefsel die wordt gestimuleerd door de draden.

Zoals dat zo vaak gaat, volgt na de publicatie in krant en op TV, een serie vragen aan de minister. Nu was het kamerlid Henk van Gerwen van de SP, oud-huisarts uit Oss die Minister Schippers 7 vragen stelde. De minister heeft inmiddels op 6 september geantwoord. Draden mogen worden ingebracht door cosmetisch artsen en natuurlijk doen zij dat op een steriele wijze, (zoals dat is aangeleerd bij hun opleiding). Er zijn bij de IGZ nog nooit meldingen ontvangen over complicaties na het inbrengen van de draden. Ook blijkt de NVPC nooit meldingen van complicaties te hebben gekregen. Ze heeft haar stellingname niet kunnen onderbouwen met praktijkgevallen. De minister concludeert dat er geen sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid. Opvallend is zij ook bericht dat de IGZ contact heeft gehad met de NVPC om nadere informatie. De verkregen informatie bleek weinig concreet en vormde onvoldoende basis voor nader onderzoek.

Is hiermee nu alles gezegd? Draden blijken goede resultaten te geven voor de thans gehanteerde indicaties. Artsen moeten de behandeling zorgvuldig, deskundig en steriel uitvoeren, en natuurlijk pas nadat ze zijn opgeleid om de behandeling kundig uit te voeren met goedgekeurde draden van de bekende gecertificeerde bedrijven. Dan is er sprake van een mooie verrijking van het totale behandelscala in de cosmetische geneeskunde. Ook in de handen van een daartoe extra opgeleide plastisch chirurg.

Auteur: Cosmetisch arts Jan Aghina

 

 

2 gedachten over “Draadlift in het nieuws

 1. Beste Michel,
  Inderdaad zijn er de laatste 20 jaar meerdere vormen van draadlift gebruikt die niet effectief zijn of problemen hebben gegeven. Niet alleen cosmetische artsen hebben die draden geplaatst, ook plastisch chirurgen en dermatologen. Vooral buiten ons land, waar zoals je weet de cosmetische geneeskunde vooral door die twee specialismen wordt beoefend. Internationaal is er ook veel belangstelling voor de draden. Die belangstelling is nog nauwelijks vertaald in goed wetenschappelijk onderzoek. Dat is jammer omdat de werking dan onderbouwd kan worden of aangetoond wordt dat er geen werking is of slechts schade wordt berokkend.
  De draden die ik gebruik zijn van pdo, zijn al jaren in gebruik met goede resultaten, geven geen lift, maar worden gebruikt om de collageenvorming in de huid te stimuleren. Van de gebarbte draad mag een klein liftend effect worden verwacht als de huid niet te zwaar is. Van deze draad zijn er in al die jaren ook geen bijwerkingen gezien in de zin van ontstekingsreacties etc.
  Verder gebruik ik ook een deel van de Happy Lift draden. Daar ben ik samen met mka-artsen en plastisch chirurgen ook voor opgeleid. Deze zijn gemaakt van polymelkzuur en zijn bedoeld om lift te geven. De Italiaanse bedenker van deze draad, een plastisch chirurg, maakt voor iedere ingreep een specifieke draad. Deze draden mogen alleen na een gedegen opleiding worden gebruikt. Met uitzondering van ons land zijn het vooral de plastisch chirurgen die deze draad inbrengen. Inmiddels is er ruim 4 jaar ervaring mee en er zijn nog geen bijwerkingen gemeld, afgezien van een bloeding bij inbrengen en een lokaal infect direct na het inbrengen. De resultaten van de ingreep zijn vaak fraai.

  En als ik http://woffleswu.com/Woffles_Lift.asp open, lees ik een enthousiast verhaal van Wu over zijn lift, die hij nog steeds dagelijks uitvoert in Singapore. Kijk ook eens naar de peer-review over de draden van de hand van Catherine DeGoursac in de Prime Journal van september 2016.

  Kennelijk zijn wij het niet eens over de waarde van de draden, en baseren we onze mening op andere informatie. Met de vaststelling dat iedere ingreep slechts kan worden uitgevoerd door een goed opgeleide arts, in een daartoe geschikte omgeving en op de juiste indicatie kunnen wij elkaar zeker vinden.
  Met vriendelijke groet
  Jan Aghina

 2. Beste Jan,

  De afgelopen 20 jaar hebben draadlifts duidelijk aangetoond dat dat ze vaak niet veilig maar vooral niet effectief zijn.
  Het fenomeen draadlift wordt, alleen door basisartsen, toegepast als alternatief voor een chirurgische behandeling. Helaas is het dit niet. In het gunstigste geval hebben draadlifts geen enkel effect.
  In de minder gunstige gevallen zie je de draden zitten of geven ze ontstekingen. Ik heb ze al vaak genoeg moeten verwijderen.
  Ik zou graag een aantal voor- en nafoto’s van je patienten zien waarbij je de, meer dan korte termijn, effectiviteit van draadlifts aantoont.

  Een Nederlandse collega cosmetisch arts van je presenteerde op een congres in Moskou vorige week de toepassing van Radiesse in combinatie met een draadlift ter verbetering van de plooien aan de strekzijde van de elleboog. Na een half jaar zou het, overigens geringe, effect weer voor 50% verdwenen zijn. Het moet toch niet gekker worden! Ook paste ze trekdraden toe op de plooien boven de knie.. Volgens haar heel succesvol. Merkwaardig echter dat ze geen postoperatieve resultaten kon laten zien.

  Draadlifts zijn niet effectief en hebben een laag veiligheidsprofiel. Daarom stoppen de meeste behandelaars er (gelukkig)uiteindelijk mee. De “uitvinder” van de draadlift (Woffles Wu) is er om deze reden al na een paar jaar mee gestopt.
  Laten we voortaan in het belang van de patiënt bewezen veilige en effectieve behandelingen toepassen.

  Groet,

  Michel Cromheecke
  plastisch chirurg

  PS: op je website staat dat je regelmatig in de vakbladen publiceert. Ik kom op PubMed echter na een search alleen een artikel van je tegen uit 1984 over een oorbloeding. Verder heb je als basisarts geen enkele vermelding op Zorgkaart.nl

Reacties zijn gesloten.