Cosmetische draadlift: Verjonging of lift?

PDO DRADEN
PDO draadlift_WangNadat in 2014 de pdo-draadjes zijn toegevoegd aan het arsenaal van de cosmetisch arts in Nederland, kwam in 2015 de Happy Lift. Er zijn altijd veel vragen over de twee soorten draden, die beide de collageenvorming stimuleren. Want wat is nu het verschil tussen deze twee?
Pdo-draden zijn gemaakt van polydioxanon. Dat is al sedert 1992 bekend als basisstof voor de productie van hechtdraden die worden gebruikt in de vaat- en darmchirurgie. Tot op heden is er niemand bekend die een allergie heeft ontwikkeld voor de draad. De daad neemt ook geen water op, waardoor bacteriële infecties nauwelijks een kans hebben. De draad wordt afgebroken tot water en koolzuur, en die twee stoffen zijn eenvoudig door het lichaam te verwijderen.

Pdo-draden zijn er in diverse uitvoeringen: recht, geschroefd en uitgerust met stekeltjes, barbs genoemd. Alle draden worden door middel van een simpele naaldprik ingebracht hoog in de huid. Pdo-draden worden door het lichaam na inbrengen afgeschermd door een cocon van collageen. De vorming van die cocon duurt afhankelijk van de leeftijd 3-5 maanden. Hoe beter de draad wordt omgeven door de cocon, des te langer is de draad in het lichaam aanwezig. Des te langer ook duurt het cosmetische effect. Dan kan aanhouden tot 18 maanden of meer.
Een pdo-draad is primair bedoeld om de huid te verjongen; te voorzien van meer collageen. Met de geschroefde draad is wat volume te maken en de draad met de barbs geeft een geringe lift. Een dikke, zware huid zal nauwelijks te liften zijn. Toch zijn met de pdo-draden mooie resultaten te bereiken. Het ziet er vooral heel natuurlijk uit. De draden worden gebruikt in het gezicht, het decolleté, de armen en de benen.

HAPPY LIFT
De Happy Lift draden zijn gemaakt van polylactocapron, een stof die veel wordt gebruikt in de chirurgie en die ook afbreekbaar is tot water en koolzuur. Ook deze draad zal dus oplossen. Dat duurt gemiddeld 9 tot 18 maanden. De draad wordt ingebracht na plaatselijke verdoving. Net als bij de pdo-draad geldt dat de draad door het lichaam wordt ingebed in collageen. Dat gaat effectiever dan bij de pdo-draad omdat de Happy Lift draad over minibarbs beschikt waarvan is aangetoond dat zij specifiek aanzetten tot het maken van collageen. Als er voldoende collageen gevormd wordt , kun je wel tot 10 maanden na de ingreep nog verbeteringen zien, en zullen de verbeteringen tot zes jaar toe zichtbaar kunnen blijven.

Het inbrengen van de Happy Lift draden verschilt per draad. Het kan per canule, met de kleine naald , met een lange naald al dan niet met een fixatie van de einden van de draad door virtuele of echte knopen. Na het inbrengen van de draad is het noodzakelijk om enige dagen ’s nachts de draad af te dekken met een pleister op de huid om verschuiven van de draad tegen te gaan.

Naast huidverjonging is de Happy Lift met name bedoeld voor het verkrijgen van lift. Dat kan zijn in de wangen, de kaaklijn, de kin. De eenvoudige cog-draad is meer een verjongingsdraad waarmee goed bovenarmen, bovenbenen, buiken en knieën zijn aan te pakken. De lift van deze draad is gering.

De keuze voor de draad hangt vooral af van de wens de cliënt. Wil je verjonging of lift? Een langdurig effect of kort? Pdo is goedkoper dan Happy Lift. Van belang is ook de dikte van de huid. Een zware huid is met pdo niet te liften, maar met de Happy Lift wel. De beste keuze maakt de cliënt natuurlijk samen met de cosmetisch arts in een consult waarin alle mogelijkheden worden bekeken en op basis daarvan een eerlijk advies wordt uitgebracht.

En na de ingreep breekt na zowel plaatsing van de pdo-draad als van de Happy Liftdraad een periode aan van wachten op de collageenvorming. Voor iedereen die meteen resultaat wil zien is dit een moeilijke periode. Maar met wat geduld zul je zien dat de effecten na enige tijd werkelijk de moeite van het wachten waard zijn. En heb je wat minder geduld? Dan maakt een kleine aanvullende behandeling met een filler de wachtperiode veel aangenamer omdat dan al direct enig effect zichtbaar wordt.

Auteur: Cosmetisch arts Jan Aghina

Een gedachte over “Cosmetische draadlift: Verjonging of lift?

Reacties zijn gesloten.