Ik wil alleen het beste voor mijn patiënten!

Drs. Wilfred Kolkman werkt inmiddels alweer ruim twintig jaar als plastisch chirurg in Het Amphia Ziekenhuis Breda. Hij is plastisch chirurg in de breedste zin van het woord. Zijn aandachtsgebieden liggen in de esthetische chirurgie van het aangezicht en borstchirurgie. Naast het Amphia Ziekenhuis werkt hij ook bij FYEO Medical kliniek in Eersel, waar hij voor het eerst in contact kwam met Princess Fillers. De fillers die hij sindsdien met veel vertrouwen en naar alle tevredenheid inzet bij zijn patiënten.

“Als plastisch chirurg heb ik altijd al een bepaalde affiniteit met esthetische chirurgie gehad. Ik vind het een prachtig onderdeel van mijn vak. Het mooie van esthetische chirurgie is dat je alle verfijnde technieken uit de chirurgie kunt gebruiken. Soms wordt er enigszins laatdunkend over mijn vak gedaan, omdat men vindt dat het chirurgie is die niet nodig is. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Ik zie bijna dagelijks patiënten die heel ongelukkig zijn over bepaalde dingen van hun lichaam. Echt ongelukkig. En daar kun je als plastisch chirurg esthetisch heel veel aan doen. Dat is toch mooi!

“Ik werk nu twee jaar met Princess en ik behaal er prachtige resultaten mee.”

Princess kwam er beter uit

Wilfred Kolkman vertelt dat hij naast de gebruikelijke operatie instrumenten regelmatig fillers inzet. “Ik gebruik al jarenlang fillers. Maar Princess gebruik ik eigenlijk pas sinds twee jaar; vanaf het moment dat ik ging werken bij FYEO Medical. Princess was toentertijd al de gouden standaard voor FYEO! Voor mij was het echter niet vanzelfsprekend dat ik mijn patiënten met Princess zou behandelen. Ik was immers bijzonder tevreden over mijn eigen fillers.”Kolkman herinnert zich nog hoe hij zich terdege oriënteerde en informeerde naar Croma en haar producten. “Het bleek een bedrijf te zijn met heel veel ervaring met hyaluronzuur. En dat vond ik een prettig idee. Daarnaast kwam het over als een betrouwbaar bedrijf uit Oostenrijk. Een bedrijf dat met Princess een mooi pallet aan fillers had: Filler, Volume en Volume Plus; van heel dun naar dik en dat is precies wat je nodig hebt. Uiteraard heb ik deze fillers uitgeprobeerd naast de fillers waar ik destijds mee werkte. En daar kwam Princess beter uit! De resultaten waren zonder meer goed, net als de prijs/kwaliteitsverhouding én de veiligheid voor de patiënt. Veiligheid vind ik als arts het allerbelangrijkst. Ik ga altijd voor de hoogste kwaliteit met name ook gericht op veiligheid. En bij Princess had ik dat gevoel. Ik werk nu twee jaar met Princess en ik behaal er prachtige resultaten mee. Als dat niet zo zou zijn geweest was ik weer teruggestapt naar mijn oude merk. Want ik wil alleen het beste voor mijn patiënten.” 

“met een filler kun je het resultaat perfectioneren”

Prettige combi

Vorig jaar werden in Nederland 400.000 mensen behandeld met botox of fillers door cosmetisch artsen en plastisch chirurgen. “Cosmetisch artsen gebruiken de filler veelal als een stand alone oplossing. Het mooie van de combinatie plastisch chirurg zijn èn ook fillers gebruiken, is dat je veel breder kunt kijken; ik kan de operatieve mogelijkheden immers ook inschatten. En met plastische chirurgie wordt in sommige gevallen resultaten behaald die met fillers alleen onmogelijk zijn.” Hij geeft een voorbeeld:“Neem een huid met veel rimpels/huidoverschot. Die krijg ik of een cosmetisch arts niet strak met alleen fillers. Dan biedt een facelift uitkomst. Chirurgie en filler is dan een heel prettige combi. Neem bijvoorbeeld die facelift. Als er nog een klein restdefect is, kun je dat met een filler uitstekend verhelpen. Of een ooglidcorrectie waarbij nog een fronsplooi te zien is of een neuscorrectie waarbij nog een deukje te zien is… met een filler kun je het resultaat perfectioneren. En dat geeft verbluffende resultaten!

Minder invasief

Wie denkt dat Wilfred Kortman bij al zijn patiënten naar het scalpel grijpt, heeft het mis. “Veel patiënten behandel ik door uitsluitend met fillers te werken. Denk aan patiënten die genoeg hebben van die fijne rimpeling van de bovenlip, of vollere lippen willen, balen van hun neus-lippenplooi, op een zichtbare plek een storend deukje in de huid hebben of waarbij de eerste tekenen van veroudering zichtbaar beginnen te worden… deze patiënten behandel ik veel liever met een filler dan met het grof geschut van een operatie. Zo’n filler is immers veel minder invasief en je kunt er in eerste instantie op een prachtige manier esthetische problemen mee behandelen. Maar, op een gegeven moment houdt het op. Dan is opereren nog de enige optie”, besluit de plastisch chirurg.

 

Het gezicht van: Mariët van Lieshout

In ‘Het gezicht van’ op het online platform Furrow.nl vertellen vrouwen alles over hun huid, hoe hun dagelijkse huidverzorgingsritueel eruitziet, hun beautyzonde en geven ze een cijfer aan hun gezicht. Deze week is Maaike van Furrow in gesprek met onze collega Mariët van Lieshout. Mariët is 54 jaar en werkzaam als accountmanager bij Croma Pharma.

Merk je dat je ouder wordt?

“Het is niet zo dat het mijn leven beheerst, maar ik ben er wel dagelijks mee bezig. Ik vind 54 jaar zó oud klinken. De jaren vliegen voorbij en het getal wordt steeds hoger, maar ik voel me gewoon nog niet zo oud. Het gaat niet over mij.”

Lees meer over hoe Mariët omgaat met huidveroudering en wat zij hiervoor gebruikt.

Dat is toch mooi!

Drs. Tom van Eijk is geen onbekende binnen de cosmetische geneeskunde. Hij is al 15 jaar actief als cosmetisch arts, heeft zijn eigen kliniek in Laren en werkt daarnaast ook als cosmetisch arts in Den Bosch en Amsterdam.  Tom van Eijk is één van de auteurs van de Veldnorm Autologe PRP (Platelet Rich Plasma) van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG). In deze veldnorm presenteert het NVCG haar richtlijnen voor het gebruik van PRP in de cosmetisch-geneeskundige praktijk. Tom van Eijk behandelt sinds twee jaar veel van zijn patiënten met PRP; de behandeling waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van ‘eigen-bloed’. “Niet alleen ik, maar ook mijn patiënten zijn heel tevreden en blij met de behaalde resultaten.”

“een huid met meer souplesse, glow en een beduidend beter doorbloeding”

“PRP is een behandeling waarbij de huid wordt gestimuleerd tot het maken van meer collageen en elastine door middel van het verbeteren van de bloedsomloop”, vertelt Tom van Eijk. “Het effect van zo’n behandeling kun je vergelijken met het verschil van de huid van een roker versus een niet-roker.  Dat duidelijk zichtbare verschil bereik je met een PRP-behandeling: een huid met meer souplesse, glow en een beduidend beter doorbloeding.” Van Eijk geeft aan dat hij PRP inzet voor algemene huidverbetering van het gezicht, hals en decolleté, de handen en de hoofdhuid (voor haargroei), maar ook voor huidverdikking. “Zoals het gebied onder de ogen waar de huid heel delicaat en dun is. Door onder de ogen PRP te injecteren wordt de huid dikker door collageen stimulatie, zonder dat dat extra vulling geeft. Het resultaat is dan een natuurlijk ogend geheel. Waarbij PRP zich ook uitstekend laat combineren met andere cosmetische behandelingen. Denk aan een filler behandeling van de wangen waarbij de oogleden PRP krijgen geïnjecteerd.”

Bewuste keuze

Als cosmetisch arts kiest Van Eijk bewust voor de inzet van PRP: “Geen enkele andere cosmetisch geneeskundige oplossing geeft hetzelfde effect als een PRP-behandeling. Je kunt collageen stimulatie wel induceren met fillers met hyaluronzuur, maar daarmee kun je niét de glow, souplesse en doorbloeding van de huid zo duidelijk verbeteren.

PRP leidt immers tot een betere doorbloeding, die zorgt voor een natuurlijke stimulatie van het weefsel.”

“Het mooie van de Arthrex spuit is dat je het plasma en de bloedcellen zonder toevoeging van andere stoffen puur mechanisch scheidt.” 

100% lichaamseigen stoffen

In de Veldnorm Autologe PRP beschrijft Van Eijk de verschillende methodes om PRP te verkrijgen. Sinds anderhalf jaar gebruikt hij de Arthrex ACP Double Syringe met de hierbij horende Arthrex centrifuge. “Voordat ik Arthrex gebruikte werkte ik met een systeem met enkele buizen en een scheidingsgel waar natriumcitraat in zat. Het nadeel van citraat is dat dit erg pijnlijk is bij het injecteren. Het mooie van de Arthrex spuit is dat je het plasma en de bloedcellen zonder toevoeging van andere stoffen puur mechanisch scheidt. De patiënt krijgt dus géén lichaamsvreemde stoffen ingespoten; alleen zijn eigen bloed, zonder toevoeging van citraat of wat dan ook. 100% Puur lichaamseigen dus!”

Hij vervolgt: “Daarnaast is het risico op vervuiling heel klein, omdat het een gesloten systeem is. In de eerste buis centrifugeer je het bloed, met de tweede zuig je het PRP op. De PRP-opbrengst is overigens 30% hoger dan bij andere systemen. De buizen zijn wat groter waardoor je meer materiaal hebt. Dat heeft als voordeel dat je in één keer een groter gebied kunt behandelen òf de dosis kunt verhogen.  Zowel de dubbele spuit als de centrifuge van Arthrex noemt Van Eijk heel degelijk en van een hoge kwaliteit. “En dat is belangrijk. Want je eigen kwaliteit wordt ook bepaald door de kwaliteit van materiaal waar je mee werkt!”

Tevreden

Tom van Eijk geeft aan dat hij -maar nog belangrijker ook zijn patiënten- heel tevreden zijn over de resultaten die met PRP gerealiseerd worden. “Het effect van de behandeling is een stralend, natuurlijk mooie huid. En dat met een eenvoudige en snelle behandeling van nog geen 30 minuten met 100% eigen lichaamsstoffen van de patiënt. Dat is toch mooi!” 

Getest Princess Skin Care Eye and Neck Masks

Princess Eye and Neck Masks

Schoonheidsspecialiste en eigenaresse van Beautyinstituut Su Chens test voor Beautyjournaal de oog- en nekmasker (eye & neck masks) van Princess.

Het revitaliserend oogmasker met Aloë Vera geeft een intense hydratatie aan de gevoelige huid rond de ogen. Het halsmasker met Aloë Vera zorgt voor een diepe bevochtiging van de huid rond de hals en verbetert de elasticiteit. Beide maskers verfrissen de huid en verminderen de fijne lijntjes en rimpels en maakt de huid voelbaar gladder.

Princess® Skincare MASKERS zijn gemaakt van viscose waarop werkzame stoffen zijn aangebracht. De ingrediënten zijn vrij van parabenen. Ze zijn geschikt voor alle huidtypes en heel gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen. De verpakking bevat 4 maskers. De maskers zijn verkrijgbaar bij uw cosmetisch arts.

Lees hier Su’s review in het Beautyjournaal

Brenda frist haar gezicht op met injectables en een draadlift

beautyjournaal

De 40-jarige Brenda kent het maar al te goed. Onderneemster in mode in de badplaats Zandvoort. Altijd druk, altijd in de weer, en ze zag de vermoeidheid in haar gezicht toenemen.

Ze ging op consult bij cosmetisch arts Els Vogelpoel van Renew Clinic in Zandvoort en zij stelde voor om met relatief kleine ingrepen de frisheid in het gezicht van Brenda terug te brengen.

>>Lees verder<<

Draadlift in het nieuws

Vrouw draadliftMedio juli verrasten RTL en de Telegraaf met het standpunt van de vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) over het gebruik van draden voor cosmetische doeleinden. Draden moesten worden verboden omdat ze klachten zouden geven, niet gecertificeerd waren en de artsen die ze inbrengen zouden niet zijn opgeleid.

Het was een opvallend  statement van deze beroepsgroep. Niet dat ze ooit veel met draadjes ophadden, laat staan dat er voldoende expertise is over de draden onder de plastisch chirurgen in ons land. In tegenstelling tot de landen om ons heen waar plastisch chirurgen (en dermatologen) veel ervaring hebben in het plaatsen van zowel de kleinere pdo- en polymelkzuurdraden als de dikkere draden zoals de Happy Lift. Op alle grote congressen zijn zij het die hun positieve ervaringen delen met hun beroepsgenoten. In Nederland zijn dat veelal de cosmetisch artsen. Slechts één Oekraïnse dermatoloog waarschuwt voor teveel enthousiasme en wil meer onderzoek doen naar de door bindweefsel die wordt gestimuleerd door de draden.

Zoals dat zo vaak gaat, volgt na de publicatie in krant en op TV, een serie vragen aan de minister. Nu was het kamerlid Henk van Gerwen van de SP, oud-huisarts uit Oss die Minister Schippers 7 vragen stelde. De minister heeft inmiddels op 6 september geantwoord. Draden mogen worden ingebracht door cosmetisch artsen en natuurlijk doen zij dat op een steriele wijze, (zoals dat is aangeleerd bij hun opleiding). Er zijn bij de IGZ nog nooit meldingen ontvangen over complicaties na het inbrengen van de draden. Ook blijkt de NVPC nooit meldingen van complicaties te hebben gekregen. Ze heeft haar stellingname niet kunnen onderbouwen met praktijkgevallen. De minister concludeert dat er geen sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid. Opvallend is zij ook bericht dat de IGZ contact heeft gehad met de NVPC om nadere informatie. De verkregen informatie bleek weinig concreet en vormde onvoldoende basis voor nader onderzoek.

Is hiermee nu alles gezegd? Draden blijken goede resultaten te geven voor de thans gehanteerde indicaties. Artsen moeten de behandeling zorgvuldig, deskundig en steriel uitvoeren, en natuurlijk pas nadat ze zijn opgeleid om de behandeling kundig uit te voeren met goedgekeurde draden van de bekende gecertificeerde bedrijven. Dan is er sprake van een mooie verrijking van het totale behandelscala in de cosmetische geneeskunde. Ook in de handen van een daartoe extra opgeleide plastisch chirurg.

Auteur: Cosmetisch arts Jan Aghina

 

 

Cosmetische draadlift: Verjonging of lift?

PDO DRADEN
PDO draadlift_WangNadat in 2014 de pdo-draadjes zijn toegevoegd aan het arsenaal van de cosmetisch arts in Nederland, kwam in 2015 de Happy Lift. Er zijn altijd veel vragen over de twee soorten draden, die beide de collageenvorming stimuleren. Want wat is nu het verschil tussen deze twee?
Pdo-draden zijn gemaakt van polydioxanon. Dat is al sedert 1992 bekend als basisstof voor de productie van hechtdraden die worden gebruikt in de vaat- en darmchirurgie. Tot op heden is er niemand bekend die een allergie heeft ontwikkeld voor de draad. De daad neemt ook geen water op, waardoor bacteriële infecties nauwelijks een kans hebben. De draad wordt afgebroken tot water en koolzuur, en die twee stoffen zijn eenvoudig door het lichaam te verwijderen.

Pdo-draden zijn er in diverse uitvoeringen: recht, geschroefd en uitgerust met stekeltjes, barbs genoemd. Alle draden worden door middel van een simpele naaldprik ingebracht hoog in de huid. Pdo-draden worden door het lichaam na inbrengen afgeschermd door een cocon van collageen. De vorming van die cocon duurt afhankelijk van de leeftijd 3-5 maanden. Hoe beter de draad wordt omgeven door de cocon, des te langer is de draad in het lichaam aanwezig. Des te langer ook duurt het cosmetische effect. Dan kan aanhouden tot 18 maanden of meer.
Een pdo-draad is primair bedoeld om de huid te verjongen; te voorzien van meer collageen. Met de geschroefde draad is wat volume te maken en de draad met de barbs geeft een geringe lift. Een dikke, zware huid zal nauwelijks te liften zijn. Toch zijn met de pdo-draden mooie resultaten te bereiken. Het ziet er vooral heel natuurlijk uit. De draden worden gebruikt in het gezicht, het decolleté, de armen en de benen.

HAPPY LIFT
De Happy Lift draden zijn gemaakt van polylactocapron, een stof die veel wordt gebruikt in de chirurgie en die ook afbreekbaar is tot water en koolzuur. Ook deze draad zal dus oplossen. Dat duurt gemiddeld 9 tot 18 maanden. De draad wordt ingebracht na plaatselijke verdoving. Net als bij de pdo-draad geldt dat de draad door het lichaam wordt ingebed in collageen. Dat gaat effectiever dan bij de pdo-draad omdat de Happy Lift draad over minibarbs beschikt waarvan is aangetoond dat zij specifiek aanzetten tot het maken van collageen. Als er voldoende collageen gevormd wordt , kun je wel tot 10 maanden na de ingreep nog verbeteringen zien, en zullen de verbeteringen tot zes jaar toe zichtbaar kunnen blijven.

Het inbrengen van de Happy Lift draden verschilt per draad. Het kan per canule, met de kleine naald , met een lange naald al dan niet met een fixatie van de einden van de draad door virtuele of echte knopen. Na het inbrengen van de draad is het noodzakelijk om enige dagen ’s nachts de draad af te dekken met een pleister op de huid om verschuiven van de draad tegen te gaan.

Naast huidverjonging is de Happy Lift met name bedoeld voor het verkrijgen van lift. Dat kan zijn in de wangen, de kaaklijn, de kin. De eenvoudige cog-draad is meer een verjongingsdraad waarmee goed bovenarmen, bovenbenen, buiken en knieën zijn aan te pakken. De lift van deze draad is gering.

De keuze voor de draad hangt vooral af van de wens de cliënt. Wil je verjonging of lift? Een langdurig effect of kort? Pdo is goedkoper dan Happy Lift. Van belang is ook de dikte van de huid. Een zware huid is met pdo niet te liften, maar met de Happy Lift wel. De beste keuze maakt de cliënt natuurlijk samen met de cosmetisch arts in een consult waarin alle mogelijkheden worden bekeken en op basis daarvan een eerlijk advies wordt uitgebracht.

En na de ingreep breekt na zowel plaatsing van de pdo-draad als van de Happy Liftdraad een periode aan van wachten op de collageenvorming. Voor iedereen die meteen resultaat wil zien is dit een moeilijke periode. Maar met wat geduld zul je zien dat de effecten na enige tijd werkelijk de moeite van het wachten waard zijn. En heb je wat minder geduld? Dan maakt een kleine aanvullende behandeling met een filler de wachtperiode veel aangenamer omdat dan al direct enig effect zichtbaar wordt.

Auteur: Cosmetisch arts Jan Aghina