Huidveroudering. Hoe ontstaat dit?

Verlies onderhuids vet

Zo rond je 20e is er niets aan de hand. Je huid ziet er strak, glad en stevig uit. Dit komt doordat het vet- en vochtgehalte van de huid in evenwicht is. Rimpels of lijntjes… ze vormen nog geen bedreiging. Rond het 30e levensjaar treden de eerste verschijnselen van huidveroudering op. De huid wordt iets slapper en de eerste onvermijdelijke rimpels beginnen hun plek in te nemen in het gezicht. Dit is heel natuurlijk. Iedereen krijgt er mee te maken. De een wat vroeger, de ander wat later. De voornaamste oorzaak is dat de huid steeds minder hyaluronzuur, collageen en elastine aanmaakt, waardoor de huid slapper wordt.  Daarnaast zijn er nog een aantal andere oorzaken, waardoor de huid sneller verouderd. Het kan in je familie zitten, dus genetisch bepaald. Daarnaast zijn teveel en te lang in de zon zitten, roken, alcohol, stress en luchtverontreiniging ook niet goed voor je huid. Ze ‘helpen’ allemaal om sneller een oudere, verrimpelde huid te krijgen. Je wilt graag mooi oud worden. Hoe kun je deze rimpels en huidverslapping dan het best behandelen?

>Oplossing: Opvullen 

Verlies onderhuids spierweefsel

Bij het ouder worden treden allerlei lichamelijke veranderingen op. Dit verschilt van persoon tot persoon. De veranderingen ontstaan doordat het lichaam minder in staat is nieuwe cellen aan te maken. Er treedt een verlies van het aantal cellen op en het vocht in de huid neemt af. Door de afname van elastine (eiwit voor de elasticiteit van de huid) en collageen (bindweefsel) wordt de huid minder elastisch, dunner en ontstaan rimpels. Daarnaast neemt het spierweefsel ook af. Dit noemen we atrofie: het dunner worden van de spieren. Het aantal spiervezels neemt af en de spierkracht daalt. Daarnaast worden de botten dunner door het verlies van calcium. Factoren die ertoe leiden dat de huid steeds meer ruimte krijgt. De kaaklijn wordt slapper, de wangen platter, het hoofd rimpelt en de mondhoeken gaan hangen. Gezichtscontouren veranderen, de huid gaat hangen en verzakken. Is een ingrijpend facelift operatie de enige oplossing om de diepe rimpels en slappe huid nagenoeg te laten verdwijnen?

 >Oplossing: Huidstructuur verbeteren en hermodelleren

De huid wordt droger

Wat onze huid op elke leeftijd nodig heeft, is voldoende vocht en bescherming. Want alleen zo kunnen we een jeugdige verschijning houden, irritaties voorkomen en bestaande tekenen van huidveroudering verminderen. Een goed gehydrateerde en verzorgde huid ziet er mooier, egaler, jonger en gezonder uit. Naarmate we ouder worden neemt het belang van een goede huidverzorging toe. In de bovenste huidlagen neemt de aanmaak van hyaluronzuur en lipiden af. Hyaluronzuur houdt vocht vast en zorgt ervoor dat de huid niet kan uitdrogen. Minder hyaluronzuur betekent dus dat er minder vocht wordt vastgehouden. De huid wordt droog; rimpelvorming en verlies van glans komen opzetten. Wat is de juiste huidverzorging om iets aan deze problemen te doen?

 >Oplossing: Verzorgen